Geçmişin izinde Didim, konumundan dolayı büyük bir avantaja sahip. Ege'nin, dolayısıyla antik dünyanın pek çok yerleşim yeri, günlük turlarla gezilebilecek uzaklıkta.
Aydın sınırları içinde yer alan Didim. Kuşadası'ndan 70 Bodrum'dan 110 km. uzaklıkta önemli bir turizm merkezi. Güllük Körfezi'ni çevreleyen iki yarımadadan biri (diğeri Bodrum yarımadası) üzerinde yer alan Didim, 53 kilometrelik sahil şeridinin üzerinde hemen hepsi kumsal olan onlarca koya sahip. Bu koylar içinde kuşkusuz en önemlisi, oteller bölgesinin hemen önünde uzanan, Ege'nin dünyaca ünlü plajlarindan biri olan Altınkum.
Didim oldukça sıcak bir iklim kuşaginda yer almasina karşın, düşük nem oranı yazın bunaltıcı sıcaklardan şikayet edenler için iyi bir seçenek oluşturuyor. Yöredeki 200'e yakin turistik tesis her zevke ve keseye hitap edebilecek çesitlilikte. Ev pansiyonlarından otellere, kamp yerlerinden tatil köylerine uzanan geniş bir yelpaze içinde pek çok konaklama seçenegi var.
Zamanınızı tertemiz kıyı şeridinde denize girerek, büyülü Ege maviliklerinde tekne gezisine çıkarak, su sporları yaparak ya da yöredeki tarihi ve turistik yerlere düzenlenen günlük turlara katılarak değerlendirebilirsiniz. Tarihi yerlerin başında Apollon Tapınaği geliyor. Apollon antik dünyanin en büyük üçüncü tapinaği olmasının yanında, dünyanin yedi harikasindan biri olan Artemis Tapınaği'nin mimari ikizi.
Didim, konumundan dolayı büyük bir avantaja sahip. Ege'nin, dolayısıyla antik dünyanın pek çok yerleşim yeri, günlük turlarla gidilip gezilebilecek uzaklıkta. Örneğin antik çağin filozoflar kenti Milet, Didim'e sadece 20 km. mesafede. Bu çağin yedi bilgesinden biri olan Tales, dünyanın ilk haritasını yapan Anaksimandros, filozof ve tarihçi Hekaitos, şehir plancısı ve mimar Hippodamos Milet'te yaşamış.
Kurulduğunda deniz kenarında olan kent, Büyük Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonlar yüzünden bugün ovanın ortasında kalıyor. Menderes Nehri'nin bir başka "eseri" de Didim'e 30 km uzaklıktaki Bafa Gölü. Bafa, eskiden Ege Denizi'nin bir koyu iken, ırmağın taşıdığı alüvyonlarla denizle ilişkisi kesilerek göle dönüsmüş. Didim'den 15 km. uzaklıkta ise mavi ile yeşilin kucaklaştiği şirin tatil beldesi Akbük bulunuyor.
Bizans döneminde psikoposluk merkezi olan antik kent Priene, ilginç taş evleriyle eski Rum köyü Doğanbey, doğa cenneti Karina, bir başka doğa cenneti Kazıklıkoyu, Dilek Yarımadası Milli Parkı Didim'in güzellikleri saymakla bitmez.

Didyma Apollon Tapınağı
Didim Apollon Tapınağı'nın arkaik yapılaşması M.Ö. 8. ve 7. yüzyıllara kadar uzanıyor.
M.Ö. 6. yüzyılda Zeus'un oğlu ve Ay Tanrıçası Artemis'in ikiz kardeşi Apollon adına, Branhid kahinleri için yapılmistir. M.Ö 494'te Persler tarafindan tahrip edilen, Büyük Iskender, Seleukhoslar, Bergamalilar ve Romalilar zamaninda yeniden kurulan ve eklemeler yapilan Apollon Tapinagi, antik dünyanin en ünlü kehanet merkeziydi.
Panormos limanindan denize açilacak tüccar ve askerler burada fal baktirir, tanrilara kurban sunarlardi. Bir söylenceye göre Büyük Iskender, Didim'e geldiginde uzun yillar önce kurumus olan bir çesmeden fiskiran sular, Büyük Iskender'in bas tanri Zeus'un oglu oldugunu duyurmus. Heredot, M.Ö. 6. yüzyilda Misir Krali II. Necho ile Lidya Krali Kroisos'un Didim Tapinagi'na adaklar sunduklarini yazar.
Kutsal avluya inilen kapilarin arasinda yer alan 70 ton agirligindaki tek parça mermer blok, dünyanin en büyük mimari elemani olarak tanimlaniyor. Dört yanindan basamaklarla çikilan platform üzerine çift sira oturtulan 124 adet sütunla çevrili bu anit eser, birkaç bölümden olusuyor.
EGE'DE TURIZMIN YÜKSELEN YILDIZI: DIDIM
Apollon Tapinagi basta olmak üzere, pek çok tarihi esere ev sahipligi yapan Didim, Alman bir ekip tarafindan, Tapinagin yüz yili geride birakan kazi çalismalari basta olmak üzere, her zaman yabanci konuklarin ugrak yeri olmustur.
Ne var ki bu günkü anlamiyla turizmin yöredeki temelleri 1950'li yillarda baslar. Dönemin Aydin Valisi Enver Saatçigil tarafindan ilk olarak turistik bir yaklasimla girisimlerde bulunulan Didim'in, halen övünç kaynagi olmayi sürdüren Altinkum Plaji çevresinde ilk turistik yapilasma gerçeklesmistir.
Enver Saatçigil öncelikle plaj çevresinde bir dizi kamulastirma yapmis, 22 kurustan yapilan istimlakla, Özel Idare ve Vakiflar Altinkum'da mülk edinmistir. 1950'li yillarin sonucunda bir de kooperatif kurulmus, Ethem Menderes, Samat Agaoglu gibi, Aydin'in önde gelen isimlerinin de yer aldigi kooperatif için, Altinkum Plaji'nin yani boyunca (bugünkü Yali Caddesi) tek katli evler insaa edilmistir. Altmis civarindaki bu evler, turizmin gelismesiyle birlikte kabuk degistirmis ve pekçogu günümüzde is yerine dönüsmüstür.
Vakiflar'in Altinkum'da edindigi arazi üzerine ise, Didim'in ilk turistik tesisi insaa edilmistir. Altinkum Plaji o dönemde Vakiflar Plaji olarak anilmis, bu tesis günümüze degin varligini korumustur.
Didim'de turizmin hizla gelistigi dönem 1980'lerin ortasinda baslar. 1980 ve öncesinde Yerlesik Imar Plani olarak adlandirilan plan uygulamasi yapilan Didim'de, yapilasma yerel idarenin insiyatifiyle olusmustur. 1983 yulinda ise Didim'in ilk imar plani yapilmistir. Bu plan Hisar Mahallesi'ni, Yenihisar'i, Altinkum Plaji çevresini ve Mavisehir'i kapsarken, 1987 gelindiginde, Didim çoktan bu alanlarin disina tasmis ve plan yetersiz kalmistir. Ayni yil baslayan yeni plan çalismasi, Dönemin hükümetini çikardigi Turizm Tesvik Yasasi çerçevesinde hizla yürütülür ve 1988 yilinda Didim'in ikinci Imar plani Belediye Meclisi'nde onaylanir. 1989'da, 1997'de ve 2002 yillarinda üç kez Revize edilen bu plan günümüzde de halan uygulanmaktadir ve revizyon çalismalari da sürmeye devam ediyor. Diger taraftn Didim 59. Hükümet tarafindan ''Turizm Kenti'' ilan edildi. ve dogrultudaki planlama çalismalari Kültür ve Turizm Bakanligi nezdinde sürüyor.
Didim'in turistik yapisi büyük bir çesitlilige sahiptir. Apollon Tapinagi ve Milet Antik Kenti basta olmak üzere, ilçe yakinlarindaki Priene, Heraklia, Iasos gibi antik kentlerle zengin tarihi mirasi ile, Altinkum Plaji basta olmak üzere57 Km.'lik sahil seridindeki, denize girilebilir onlarca koyu ile deniz, kum ve günesüçlüsüne, Yali Caddesi basta olmak üzereher zevke ve bütçeye hitap eden mekanlar ile eglenceye, kamp alanlarindan tatil köylerine degin uzanan konaklama imkanlarina, Akdeniz iklimi ve düsük nem orani ile saglik turizmine, Menderes Deltasi ve Bafa Gölü ile doga tutkunlarina kisacasi tüm tatil konseptlerine uygunluk gösteren Didim, bu anlamda gelisimini sürdürmeye devam etmektedir.
Didim Ege Bölgesi'ndeki turistik kentler içerisinde en bakir kalmis yerlerin basinda geliyor. 1997 yilinda baslamis ve yüz milyon dolara malolmus altyapi projesi ve el degmemis koylari ve genis arazi yapisi ile gelecege dönük büyük projelere hazir olan Didim'de, "Didim Turizm Merkezi" nin olusturulmasi için çalismalar sürüyor.
Günümüzde Didim'de 29'u Kültür ve Turizm Bakanligi belgeli, 210'u Belediye Ruhsatli olmak üzere toplam 239 konaklama tesisi yer almaktadir. Toplam yatak sayisinin 25 bin civarinda oldugu tahmin edilmektedir. Bodrum - Milas ve Izmir Adnan Menderes Hava Limanlari'ndan, Kusadasi Limani'ndan ve agirlikli olarak karayolu ile turist girisinin yapildigi ilçeye gelen turist sayisi tam olarak bilinmemekte birlikte, yazlikçilar da dahil edildiginde, sezonluk nüfusun 500 binin üzerine çiktigi kabul görmektedir.